‘Birači duhovi’ i u Irskoj: Stručnjaci apeliraju na vlasti da urede popise do izbora
1. veljače 2016.

Posebno izvješće parlamentarnih odobra irskog parlamenta pokazalo je da irski registar birača sadrži oko 700.000 birača više nego punoljetnih građana. Parlamentarni izbori u Irskoj će se održati ne kasnije od 11. travnja 2016., pa se procjenjuje da bi višak broja birača mogao značajnije utjecati na njihov ishod. Stručnjaci apeliraju na vlasti da urede popise do izbora.

“S obzirom da u mnogim izborima čak nekoliko stotina glasova može promijeniti ishod izbora [u izbornim jedinicama], ovo bi moglo imati jako ozbiljne posljedice”, rekao jeza newstalk.com politički analitičar Odran Flynn. “Čak i da je samo 0,1% od prekoračenja dijela registra neprimjereno korišteno to bi iznosilo oko 500 glasova – dovoljno da se odluči kome će pripasti konačno mjesto u mnogim izbornim jedinicama i potencijalno formiranje sljedeće vlade.”

Drugim riječima, neusklađeni birački popisi s oko 700.000 birača viška na popisu birača, raspoređenih po izbornim jedinicama, otvaraju vrata izbornom inženjeringu – namjernom pribrojavanju nepostojećih glasova nekom od kandidata kako bi se utjecalo na izborni rezultat. I vrlo mali broj glasova dodijeljen izbornim inženjeringom je dovoljan da jedan kandidat “uđe u Sabor” nauštrb nekog drugog kandidata koji je dobio povjerenje većine pravih birača. Što je veći broj nepostojećih birača, to je veća mogućnost izborne prevare.

U Republici Hrvatskoj je na posljednjim parlamentarnim izborima u studenome 2015. bilo registrirano 3.755.067 birača prema podacima Ministarstva uprave. S druge strane, na popisu stanovništva 2011. popisano je 3.487.034 punoljetnih stanovnika RH. Izvješće irskog parlamenta ističe da je standard zapadnih demokracija da registar birača obuhvati između 80 i 90% punoljetnih stanovnika (jer registar metodološki ne može obuhvatiti 100% punoljetnog stanovništva i stalno se 100% ažurirati prema promjenama broja punoljetnih građana).

Drugim riječima, broj birača u registru birača bi realno trebao biti manji za oko 10 do 15% od broja punoljetnih stanovika. Ako to primijenimo na Hrvatsku i uzmemo “idealnu” brojku od 90% od 3.487.034 punoljetnih stanovnika Hrvatske prema cenzusu iz 2011., tj. brojku 3.138.330, koliko bi bilo realno da sadrži popis birača, tada trenutni popis birača prelazi tu brojku za oko više od 600.000. To bi moglo značiti da trenutni popis birača sadrži oko 600.00 nepostojećih birača, ili “birača duhova”, kako je to već istaknula udruga U ime obitelji, koja je otvorila ovu temu tijekom referenduma o promjeni izbornog sustava. Višak birača, pogotovo ovako značajan, baca sumnju u izborni proces i smanjuje povjerenje građana u izborni sustav, što traži neodgodivo rješavanje ovog problema od strane Ministarstva uprave.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža