U ime obitelji

Biden poništio Trumpove odluke glede pobačaja i uskraćivanja financiranja Planned Parenthooda

Biden poništio Trumpove odluke glede pobačaja i uskraćivanja financiranja Planned Parenthooda

Nakon predsjednika Johna F. Kennedyja, Joe Biden je prvi američki predsjednik koji se izjašnjava katolikom. Ipak, Bidenova stajališta u suprotnosti su s katoličkim naukom.

U posljednjem javnom istupu, potpisao je dvije izvršne uredbe, jednu koja državljanima Sjedinjenih Država proširuje pristup zdravstvenom osiguranju te drugu koja se odnosi na pobačaj i za koju tvrdi kako ‘pomaže reproduktivnom zdravlju žena’.

U prvih nekoliko dana svoga predsjedništva, Biden je već poništio neke od političkih odluka bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. U posljednjoj odluci, Biden “proširuje ženama pristup zdravstvenoj skrbi za očuvanje reproduktivnog zdravlja”.

Biden je kazao da kako je Trumpova administracija dovela do toga da je zdravstvena zaštita postala “nepristupačna i skupa”.

Memorandumom se, između ostalog, ukida Trumpovo pravilo kojim se uskraćuje novčana pomoć međunarodnim neprofitnim organizacijama koje nude ženama savjete o pobačaju, poput najveće američke klinike za pobačaje Planned Parenthood (Planirano roditeljstvo).

“Ne započinjem nikakav novi zakon niti novi aspekt zakona. Ovo je samo povratak na situaciju kakva je bila prije naredbi bivšeg predsjednika”, izjavio je u Bijeloj kući.

> Planned Parenthood, koji je zbog Trumpa izgubio 100 milijuna dolara, tužit će SAD zbog zaštite prava na priziv savjesti

>Trumpova administracija zaštitila pravo na priziv savjesti: ‘Nitko ne smije biti diskriminiran zbog odbijanja sudjelovanja u uništavanju života’

>(VIDEO) Abby Johnson: ‘Radila sam za Planned Parenthood i lagala ženama da njihove bebe ne osjećaju bol kod pobačaja!’

Bivši američki predsjednik Trump je u svom mandatu dosljedno postupao kao pro-lifer, političar koji se zalaže za zaštitu života od začeća do prirodne smrti i podržao zabranu kasnih pobačaja i financiranje pobačaja novcem poreznih obveznika .

Podsjetimo, Trump već je u svom prvom radnom tjednu potpisao zakon nazvan Mexico City Policy, kojim se zabranjuje financiranje međunarodnih skupina koje promiču i/ili vrše pobačaj u inozemstvu novcem poreznih obveznika. Zbog tog zakona Planned Parenthood je zatvorio 22 programa na području subsaharske Afrike. Zakon Mexico City Policy bio je na snazi za vrijeme predsjednika Busha, no predsjednik Barack Obama ukinuo ga je u prvom tjednu dolaska na vlast. Zakon, koji je dobio naziv po konferenciji o stanovništvu iz 1984. godine, na kojoj ga je prvotno najavio predsjednik Ronald Reagan, osigurava pružanje sredstava za planiranje obitelji samo onim organizacijama koje pristaju na to da neće vršiti pobačaj ili lobirati za odbacivanje pro-life zakona u drugim zemljama.

Klinika za pobačaje hvali Bidena

Najveća američka klinika koja vrši pobačaje Planned Parenthood (Planirano roditeljstvo) hvali Bidena zbog uspjeha u širenju zdravstvene zaštite za žene.

“Joe Biden jedini je koji će se zauzeti za naše zdravlje i naša prava”, rekla je u izjavi predstavnica klinike Alexis McGill Johnson, ističući kako je predsjednik Trump “napao pristup pobačaju i reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti”.

Odgovarajući na njihovu pohvalu, Biden je, kako prenosi NBC, još tijekom kampanje rekao:

“Kao predsjednik, učinit ću sve što je u mojoj moći da proširim pristup kvalitetnoj, pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, uključujući reproduktivnu zdravstvenu zaštitu. Ponosan sam što stojim uz Planned Parenthood u ovoj borbi.”

Biden je potpisao i izvršnu naredbu kojom se rodno zbunjenim muškarcima omogućava sudjelovanje u ženskim sportovima i korištenje ženskih toaleta i svlačionica. Također je ukinuo izvršnu zapovijed iz Trumpova vremena kojom se zabranjuje ljudima koji se izjašnjavaju kao transrodne osobe da služe vojsku i kojom se sprječava da se iz vojnih financija plaća za operacije promjene spola.

> Biden ukida Trumpovu zabranu vojnog financiranja operacija promjene spola

Trump je tijekom svog mandata poručio:

“Naša vojska mora biti usredotočena na odlučnu i nadmoćnu pobjedu i ne može biti opterećena ogromnim medicinskim troškovima i uznemiravanjima koje bi transrodni pripadnici vojske podrazumijevali.”

Bivši prefekt Kongregacije za nauk vjere, kardinal Gerhard Müller upozorio je da vlada Sjedinjenih Američkih Država pod predsjednikom Joeom Bidenom predstavlja trenutnu „koncentraciju političke, medijske i ekonomske moći, te se nalazi na čelu najbrutalnije kampanje u prošlih sto godina za dekristijanizaciju zapadne kulture“.

Biden i Harris najavili ozakonjenje pobačaja na federalnoj razini

Podsjetimo, u petak su predsjednik Biden i potpredsjednica Kamala Harris proslavili 48. godišnjicu odluke Vrhovnog suda (slučaj Roe protiv Wadea), koja se odnosi na pobačaj. Tim su povodom američki predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris objavili izjavu u kojoj slave tu presudu, najavljujući njezino “kodificiranje”, odnosno ozakonjenje pobačaja na federalnoj razini, te “imenovanje sudaca koji poštuju temeljne presedane poput Roea”. Izjavu je Američka biskupska konferencija nazvala “duboko uznemirujućom i tragičnom”.

Naime, presudom Vrhovnog suda 1973. u slučaju Roe protiv Wadea omogućen je pobačaj na zahtjev, a od njezinog donošenja do danas u SAD-u je pobačeno 62 milijuna djece.

“U posljednje četiri godine reproduktivno zdravlje, uključujući pravo na izbor, bilo je pod nemilosrdnim i ekstremnim napadima. Duboko smo predani osiguravanju da svi imaju pristup skrbi – uključujući reproduktivnu zdravstvenu zaštitu – bez obzira na njihov prihod, rasu, poštanski broj, status zdravstvenog osiguranja ili imigracijski status”, stoji u izjavi.

Na izjavu je reagirala Američka biskupska konferencija istaknuvši kako izjava pogrešno karakterizira odluku Roe protiv Wadea kao “unapređenje ženskih prava i zdravlja” te da katolici ne mogu podržavati pobačaj, prenosi Catholic News Agency.

Duboko je uznemirujuće i tragično da bi bilo koji predsjednik pohvalio i obvezao se kodificirati presudu Vrhovnog suda kojom se nerođenoj djeci uskraćuje njihovo najosnovnije ljudsko i građansko pravopravo na život pod eufemističkom maskom zdravstvene zaštite”, rekao je predstojnik američkog biskupskog odbora za pro-life aktivnosti, nadbiskup Joseph Naumann iz Kansas Cityja u Kansasu.

Američka biskupska konferencija pozvala je Bidena da odbaci pobačaj te da promovira pomoć ženama koja će štiti i život nerođenog djeteta.

Izvor: narod.hr