U ime obitelji

Autor zakona: Tražite i druge države da uvedu zakon kao što je Teksaški Zakon o otkucajima srca

Autor zakona: Tražite i druge države da uvedu zakon kao što je Teksaški Zakon o otkucajima srca

Teksaški Zakon o otkucajima srca na snazi je već šest tjedana, i procjenjuje se da je za to vrijeme od pobačaja spašeno oko 4.000 nerođene djece, donosi liveaction.org.

Taj Zakon dopušta pobačaj samo ako otkucaji srca nerođenog djeteta nisu utvrđeni, otprilike oko 6. tjedna, iako ljudsko srce počinje kucati već između 16. i 22. dana nakon oplodnje. Navedeni Zakon civilnim građanima dopušta da podnesu tužbu za sve one koji izvršavaju ili pomažu u izvršenju pobačaja, osim majki.

Zagovornici pobačaja često su pokušavali zaustaviti prijedlog tog Zakona, ali autor Zakona o otkucajima srca, Bryan Hughes smatra da on neće biti ograničen samo na Teksas, te da ga razne vlade neće moći zaustaviti.

Bidenov pokušaj zaustavljanja Zakona

Nakon što je Bidenova administracija 9. rujna uložila tužbu protiv Zakona o otkucajima srca, savezni sudac kojeg je imenovao bivši predsjednik Obama, Robert Pitman, djelomično je i privremeno zaustavio zakon. U samo dva dana Peti okružni žalbeni sud vratio je presudu sucu koji ga je blokirao, stavio nalog na čekanje i vratio Zakon na snagu do daljnje revizije, odnosno saslušanja koje će se održati u prosincu 2021.

Hughesa ova kratka zabrana nije zabrinula: „Čak i tijekom trajanja zabrane suca Pitmana mnogi su se izvršitelji pobačaja u Teksasu pridržavali Zakona zbog odredbe koju smo unijeli u njega, a koja kaže da su, ako je Zakon zaustavljen od suda i ako se kasnije promijeni odluka, izvršitelji pobačaja odgovorni za pobačaje tijekom tog vremena“, ističe. „Dakle, čak i kad je sudac Pitman izdao zabranu zakona i rekao da državni sudovi i državni činovnici ne mogu prihvatiti tužbe vezane za  Zakon o otkucaju srca, kad je to učinio, od 24 klinike u Teksasu samo otprilike njih šest su možda nastavile s pobačajem beba kojima su detektirani otkucaji srca, ali ostale klinike nisu. Klinika Planned Parenthood nije jer su shvatili da bi bili odgovorni.

Uvođenje sličnih pro-life zakona u druge države

Dok sudovi pokušavaju utvrditi ustavnost zakona, Hughes surađuje sa zakonodavcima u ostalim državama kako bi izradili slične nacrte pro-life zakona koje dopuštaju provedbu u okviru građanskog prava. Rekao je da čvrsto vjeruje da će u sljedećim tjednima i mjesecima nekoliko država odobriti pro-life zakone i nastaviti koracima teksaškog Zakona o otkucajima srca.

„Jedan od razloga zašto smo krenuli putem provedbe u okviru građanskog prava jest taj što diljem zemlje imate okružne tužitelje, čak i u konzervativnim pro-life državama, dok u urbanim predjelima imate više liberalnih okružnih tužioca“, objasnio je Hughes. „Krajem 2020. mnogi okružni tužioci potpisali su otvoreno pismo u kojem izjavljuju da neće provoditi pro-life zakone. Rekli su da Zakon o otkucajima srca može biti izglasan ali da ga oni neće provoditi. Rekli su da, čak i ako se sruši sudski proces Roe protiv Wadea, ni tada neće provoditi pro-life zakone.

(Sudski proces Roe protiv Wadea iz 1973. godine pred američkim Vrhovnim sudom, nakon kojeg je u SAD-u legaliziran pobačaj na zahtjev iz bilo kojeg razloga do vremena trudnoće kada fetus može preživjeti bez majke (obično do 7. mjeseca). Nakon 7. mjeseca pobačaj se dozvoljava, ako je ugrožen život majke. Ovaj sudski proces jedan je od najkontroverznijih u povijesti američkog Vrhovnog suda. op.prev.)

Dakle, čak i ako Roe bude ukinut, imamo dijelove zemlje u kojima izabrani dužnosnici koji su se zakleli da će podržati zakon odbijaju ga podržati zbog svojih izvrnutih svjetonazora. Tako da se i dalje moramo osloniti na provedbu u okviru građanskog prava da zaštiti ljudski život u tim zajednicama.

Slični pro life zakoni na sudovima

Sudski proces Roe protiv Wadea bit će pomno ispitan dok se pro-life zakoni poput Zakona o otkucajima srca probijaju kroz sudove. Za jedan takav zakon – Mississippijev Zakon o zabrani pobačaja nakon 15 tjedana trudnoće, 1. prosinca bit će početak ročišta na Vrhovnom sudu. Navedeni Zakon dopušta pobačaj do 15. tjedna trudnoće, osim u slučaju “hitne medicinske pomoći” definirane kao „fizička komplikacija koja prijeti životu žene“ ili “značajno i nepovratno oštećenje glavne tjelesne funkcije” ili “teška fetalna abnormalnost”. Zakon ne pravi iznimke za silovanje ili incest.

Što se tiče navedenog Zakona, u slučaju Dobbs protiv Zdravstvene organizacije žena Jacksona u kojem je Jackson Women’s Health Organization, klinika i ustanova za pobačaj u Mississippiju, pokrenula zahtjev za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Mississippijevog Zakona o zabrani pobačaja, taj slučaj mogao bi ponovno potvrditi Roe protiv Wade i legalizirati pobačaj u SAD-u kroz svih devet mjeseci trudnoće ili bi taj slučaj pak mogao dovesti do rušenja slučaja Roe protiv Wadea, što bi vratilo državama moć da ograniče pobačaj. Sud bi također mogao donijeti odluku da ograniči slučaj Roe protiv Wadea.

„Ako Vrhovni sud ne sruši slučaj Roe protiv Wadea, recimo, u slučaju Mississippija, mogli bi reći: države mogu zaštititi život s 15 tjedana“, objasnio je Hughes. „A kad Zakon o otkucajima srca dopre do njih oni mogu reći, ok: države mogu zaštititi život kad se čuju otkucaji srca. Tako blizu rušenju slučaja Roe, Vrhovni sud mogao bi dati državama više autoriteta u zaštiti ljudskog života. Mogli bi podržati Mississippijev zakon, a svejedno ne srušiti slučaj Roe, ali to bi znatno naškodilo Roeu.“

Teksaški Zakon o otkucajima srca potencijalno može spasiti 130 beba od pobačaja svaki dan u Teksasu, no zahvaljujući zalaganju pro-life zakonodavaca, on se može proširiti i mnogo dalje.

Prevela/uredila: Jasna Vrbanić/Narod.hr