U ime obitelji

Argentinski sudac suspendira zakon kojim se legalizira pobačaj

Argentinski sudac suspendira zakon kojim se legalizira pobačaj

Donesena je presuda da se primjena nedavno donesenog zakona kojim se legalizira pobačaj mora obustaviti u cijeloj Argentini. Sudac Alfredo López iz grada Mar del Plata naložio je suspenziju jer je izgledno da je zakon neustavan te da krši međunarodne sporazume kojima se Argentina pridružila u obrani života, prenosi LifeSiteNews.

Argentinska vlada, unatoč većinski katoličkom stanovništvu, donijela je u prosincu 2020. godine zakon kojim se dopušta pobačaj i iz drugih razloga osim ranije dopuštenih poput silovanja ili uslijed očuvanja zdravlja majke. Sudac Lopez već je pokazao kako misli da je zakon o pobačaju neustavan u presudi iz ožujka ove godine koja se odnosila na argentinsku provinciju San Luis.

Prema izvještaju agencije ACI Prensa jedan je građanin podnio žalbu protiv ustavnosti zakona, tvrdeći da će se “suprotstaviti međunarodnim obvezama koje je država Argentina preuzela temeljem sveobuhvatne zaštite prava na život od začeća.” U žalbi je zatraženo „izricanje mjere predostrožnosti radi suspenzije Rezolucije 1/2019“, jer je „u pitanju
pravo na život nerođene djece“.

Sudac López odobrio je zahtjev, naglasivši da je Vrhovni sud “naknadnim izjavama potvrdio pravo na očuvanje zdravlja – koje je uključeno u pravo na život – i naglasio hitnu obvezu javnih tijela da svojim postupcima zajamče to pravo.” Dodao je da je visoki sud “smatrao da je pravo na život osnovno pravo čovjeka koje je priznato i zajamčeno nacionalnim ustavom”, kako je objavljeno u argentinskim lokalnim vijestima. Stoga se od savezne vlade traži da zaustavi primjenu zakona o pobačaju sve dok Vrhovni sud ne donese presudu i dok “suštinsko pitanje ne bude riješeno donošenjem pravomoćne presude”.

Zagovornici života, uključujući bivšeg predsjedničkog kandidata Alejandra Biondinija, proslavili su presudu protiv onoga što je Biondini nazvao “genocidnim zakonom”. “Sudska deklaracija protuustavnog pobačaja saveznog suca Mar del Plate Alfreda Lópeza veliki je trijumf u korist naše nerođene djece, ali moramo raditi i ispravno glasati u zakonodavnim tijelima kako bi se trajno ukinuo taj genocidni zakon iz Kongresa”, napisao je Bionidini na Twitteru.

“Savezni sudac Alfredo López naredio je obustavu pobačaja u Argentini! Ovo su sjajne vijesti!”, izjavila je pro-life, pro-family grupa CitizenGO Argentina. “Čestitamo hrabrom sucu Lopezu te poručujemo da ćemo ostati čvrsti kako bi se izvršila presuda koja brani ŽIVOTE tisuća Argentinaca i poštuje Nacionalni ustav.” Članovi vladajuće stranke, koja je progurala ovaj zakon usprkos snažnom protivljenju katolika i evangelika, izjavili su da će se žaliti, a ministar “rodnih politika” tvrdi da se o zakonu i njegovoj ustavnosti navodno “duboko raspravljalo”.

“Čini se da vladajući ne razumiju da, unatoč svim raspravama koje su pokrenute oba puta kada se raspravljalo o zakonu, njezini pristaše nikada nisu mogli objasniti kako se zakon o pobačaju uklapa s Ustavom koji štiti život od začeća”, prenio je PanAm Post.

Preveo Domagoj Beg