U ime obitelji

Ante Cash: Mediji omalovažavaju Imotski, jer nisu skloni ničem što je hrvatsko, katoličko i ‘tvrde kičme’

Ante Cash: Mediji omalovažavaju Imotski, jer nisu skloni ničem što je hrvatsko, katoličko i ‘tvrde kičme’

Hrvatski glazbenik Ante Vlašić, poznatiji kao Ante Cash, gostovao je u podcastu ’55 minuta kod Željke Markić’ i otvoreno goborio o svojoj vjeri, obraćenju, karijeri, politici, privatnom, ali i poslovnom životu te podijelio svoja razmišljanja o medijskoj i pjevačkoj sceni te cijeni slave.

Kako je od Vlašića postao Cash

“Imaju obično reperi ta neka svoja alternativna imena i nadimke pa sam ja tako sebi kao mladi reper dao jedno, ne znam više ni kako je bilo i onda je moj producent u nekom gluhom telefonu krivo shvatio i pomislio da se ja zovem Ante Cash. (…) On se oduševio s tim i govori meni: “Pa zar se ti ne zoveš Ante Cash?”, kad je skužio da se ne zovem tako pa ja rekao: “Pa ne ali od sada da!”. Tako da prihvatio sam to, jer stvarno bilo je ono vrijeme kad su Gotovinu hvatali i toliko je sjelo za nekoga tko je Imoćanin, reper da smo promijenili sve dizajneve koje smo imali, prije nego što je izišao prvi album. I ok, od tad sam Ante Cash.”, otkrio je Ante.

O pjesmama u ime Oca i novca i Lupi petama i mladenačkoj gorčini

“Ta gorčina, nije usmjerena prema svetosti, nego prema nepoštivanju svetosti. Tu sam uzeo primjer nekakvog svećenika koji katastrofalno obavlja svoj posao odnosno poziv i onda se udarilo po njemu. E sad u ovim zrelijim godinama sam svjestan da Crkvu ne treba tako gledati jer je ona puna svega kao što smo i sami puni svega. Znači tako da ima ljudi svakakvih u Crkvi koji su se i sa svakakvim raznim motivima i početnim točkama tu uvukli, alo ne možeš okriviti i pljuvati javno Crkvu zbog pojedinaca koji ne rade stvari kako spadaju. (…) Ja nikad ne bježim od te pjesme kao od nečega što bi ja gurnuo pod tepih, mislim ja sam nju maknuo s YouTubea da se djeca ne truju. Jer danas mnogi mame i tate uspavljuju djecu uz Svi se zovu Ante i te neke moje kasnije stvari i sad bilo bi fakat glupo, nezgodno i nakaradno da iza te pjesme na Autoplayu na YouTubeu im zasvira ‘U ime oca i novca’ i to je to. Ona je maknuta i takve pjesme su maknute iz tog razloga, ja sam ih maknuo. Ne zato što se ja njih sramim, dio su mog života, tada sam tako mislio i jako su dobre da bi se netko naučio kako čovjek može promijeniti mišljenje, ja ne bježim od toga.”

O gubitku sponzora nakon što je podržao Hod za život

“Nakon mog obraćenja, došli su hitovi. Nisam nigdje skrivao svoje obraćenje. Kroz svoje pjesme poručujem što mislim da je ispravno i radim po savjesti kakva mi je sad. Dogodio se taj intervju za bitno.net i onda je krenula priča s Hodom za život koji sam podržao, nakon čega je jedan sponzor otkazao suradnju. Sloboda govora postoji do jedne mjere, a onda se počinju primjenjivati zabrane kao iz komunističkog sustava. Netko tko u katoličkoj zemlji, pokaže da je katolik, doživi zabrane, što je u najmanju ruku čudno.”, ispričao je Cash.

O estradi i privatnom životu

“Studirao sam ekonomiju, međutim moj hobi – glazba me odredio i tako sam završio na radiju. Nakon nekoliko hitova, mogao sam hraniti obitelj, ali nitko ne jamči da će se nastaviti niz hitova. Karijera je osuđena na to da radiš s ljudima koji ne dijele isto viđenje. Mediji diktiraju karijeru. Maloprije smo spomenuli kako se minorizira Imotski, sve katoličko i hrvatsko. S tom pričom se ne može proći kroz medije i doći do ljudi. Zaključio sam da će karijera ionako doći kraju. Imam dvoje djece i želim ih hraniti, tako sam završio u građevini i vodim svoju firmu. To je odluka koja je u meni sazrijevala godinu dana. Biti glazbenik nije profesionalni posao. To nije prirodno. Oliver Dragojević je fenomenalan i njegova karijera, no i velike zvijezde plate cijenu i njihove obitelji i brakovi.”, pojasnio je Cash i dodao kako nije htio zbog karijere ovisiti o medijima, a obitelj i brigu o djeci staviti na drugo mjesto.

O svojoj promjeni i kako je do nje došlo

“Ne znam kako se postigne. Znam što ju prati. Prati ju Križ. I to ne govorim zato što sam to pročitao u Katekizmu, nego zato što sam to doživio. I stvarno, meni dok nije bila muka u životu ja nisam mogao ništa promijeniti na sebi, je li. Tek uz muku su se stvari i pogledi počeli mijenjati. A sad kako je do toga došlo… Rekao bih da je to stvarno splet nekih nadnaravnih okolnosti koje ti Bog servira. (…) Mojom krivnjom je meni bilo teško u životu meni nitko nije zafrknuo, nego sam sebe, ali ključni dio je bio kad sam ja promislio odnosno zaključio u srcu da je to u stvari se meni se desilo radi mog neslušanja Boga, radi mog neslušanja Crkve, radi mog neslušanja autoriteta iz tog spektra. (…) Ja sam došao do toga nekakvom analizom u srcu da, ne znam kako bih to rekao, da je mom zlu kumovalo to što nisam bio ispravan od početka i rekao sam od sad ću drugačije. Je da sam puno toga upropastio, je da je situacija takva kakva je, ali ja ću od sad ispravno pa evo, Bože pomozi.”

Ako vas zanimaju dodatne informacije iz Antinog života, iskustva iz vremena kad mu je estradna karijera bila glavni cilj i njegovi novi planovi za život, gostovanje poslušajte na YouTube kanalu.

Želite se pretplatiti (besplatno) na kanal?

Ako želite pratiti podcast “55 minuta kod Željke Markić” i dobivati obavijesti o novim objavama možete se pretplatiti na kanal.

Koraci za aktiviranje (besplatne) pretplate:

  1. Prijavite se na YouTube na računalu.
  2. Otvorite videozapis na kanalu na koji se želite pretplatiti.
  3. Ispod playera videozapisa kliknite Pretplati me(Subscribe)

Kad se pretplatite na kanal, svi novi videozapisi koje taj kanal objavi prikazat će se u vašem feedu Pretplate i dobivat ćete obavijesti kad kanal na koji ste pretplaćeni objavi novi sadržaj.

Svaka pretplata na kanalu na Youtubeu je automatski besplatna.

>(VIDEO) Pogledajte premijeru podcasta Željke Markić i predbilježite se za nove emisije

Na feedu pretplata koji je dostupan na mobilnim uređajima i računalima prikazuju se svi videozapisi nedavno preneseni na kanale na koje ste pretplaćeni.

Ako želite dobivati sve obavijesti s kanala na koji ste pretplaćeni, dodirnite zvonce za obavijest

Zvonce će se tada promijeniti u zvonce koje zvonii tako pokazati da ste odabrali sve obavijesti.

Izvor: narod.hr