U ime obitelji

Američki Vrhovni sud podržao Teksas u zaštiti nerođenih: Kako je glasovao koji sudac?

Američki Vrhovni sud podržao Teksas u zaštiti nerođenih: Kako je glasovao koji sudac?

Američki Vrhovni sud odlukom sudaca 5 prema 4 u srijedu je odbio prihvatiti žalbu Američke unije za građanske slobode koja je ustala protiv teksaškog zakona kojim se zaštićuje nerođeni ljudski život od trenutka kada je moguće detektirati otkucaje djetetova srca, što se događa oko 6. tjedna trudnoće. Budući da žene često ne registriraju trudnoću prije 6. tjedna, ovim je zakonom gotovo u potpunosti zaštićen nerođen život. Zakon je u svibnju potpisao guverner Teksasa Greg Abbott (Republikanac).

Pet sudaca koji su izglasali odbijanje žalbe Američke unije za građanske slobode bili su Clarence Thomas, Samuel Alito, te suci koje je imenovao bivši predsjednik Trump – Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh i Amy Coney Barrett.

Za prihvaćanje žalbe glasovala su četiri suca. Glavni sudac Neil Roberts iznio je svoje neslaganje u kojem ipak ostavlja otvorenu mogućnost da bi i on mogao glasovati za taj zakon.

Tri liberalna suca, Stephen Breyer, Sonia Sotomayor i Elena Kagan izrazili su snažno neslaganje s teksaškim zakonom, piše Breitbart.com.

Biden kritizirao zakon

O zakonu se oglasio i američki predsjednik Joe Biden. Očekivano, kritizirao je zakon koji je u noći na srijedu stupio na snagu.

“Taj radikalni zakon flagrantno je kršenje ustavnog prava priznatog u presudi ‘Roe protiv Wadea’”, ustvrdio je Biden, između ostalog, u priopćenju, navodi CNN.

Poručio je i da zakon predstavlja “očit napad na ustavna prava žena”.

Teksaški zakon, koji je stupio na snagu u srijedu, “oslobađa neustavni kaos i ovlašćuje samopomazane izvršitelje da vrše razorne posljedice”, rekao je predsjednik, prenosi nbc.news.

“Teksaški zakon značajno će ugroziti pristup žena zdravstvenoj njezi koja im je potrebna, posebno za obojene zajednice i pojedince s niskim primanjima. I, na žalost, ovlašćuje privatne građane da pokreću tužbe protiv svakoga za koga vjeruju da je pomogao drugoj osobi da pobaci, što može uključivati ​​čak i članove obitelji, zdravstvene radnike, osoblje na recepciji u zdravstvenoj klinici ili strance koji nemaju veze s pojedincem”, ustvrdio je Biden.

‘Roe protiv Wadea’ – prepreka u zaštiti života

Podsjetimo, u SAD-u je 70-ih godina prošlog stoljeća legaliziran pobačaj na zahtjev. Američki Vrhovni sud 1973. donio je do danas često kritiziranu presudu u procesu Roe protiv Wadea kojom je ozakonjen pobačaj na zahtjev. Iako u posljednje vrijeme mnoge američke savezne države donose zakone koji idu u smjeru zaštite nerođenog života, presuda iz 1973., koja je donesena na saveznoj razini, na Vrhovnom sudu SAD-a, predstavlja smetnju da se u potpunosti zaštiti nerođene.

Američka savezna država Južna Dakota 2015. usvojila su rezoluciju u kojoj se od Vrhovnog suda SAD-a traži preispitivanje odluke u slučaju “Roe v. Wade”.

Lani su Georgia, Mississippi, Kentucky i Ohio donijeli zakon kojim se zabranjuje pobačaj nakon što liječnik otkrije otkucaje srca, a Alabama kriminalizira sve pobačaje, osim kada je život majke ugrožen.

Izvor: narod.hr/breitbart.com/cnn.com/nbc.news