Američki Kongres izglasovao zakon kojim se ukidaju sredstva Planned Parenthoodu
7. siječnja 2016.

Američki Kongres je odlučio oduzeti državne financije organizaciji specijaliziranoj za izvršavanje pobačaja Planned Parenthood. Zastupnički dom Sjedinjenih Država sa 181 glasom od 240 glasovao je u korist prestanka financiranja Planned Parenthooda (klinike za planirano roditeljstvo) novcima poreznih obveznika.

Iako se u više navrata glasovalo o prestanku financiranja ove organizacije sredstvima poreznih obveznika ovo je prvi put da će ta mjera doći do stola predsjednika Baracka Obame.

Podsjetimo, Planned Parenthood, najveći lanac klinika za abortuse u SAD-u, u kojima se godišnje usmrti i do 325.000 nerođenih beba, u središtu je skandala zbog otkrića o ilegalnoj trgovini dijelovima tijela pobačene djece.

Nakon što su tajno snimani video materijali koji prikazuju čelnike Planned Parenthooda kako pregovaraju o prodaji dijelova tijela abortiranih beba dospjeli u javnost pokrenuto je niz istraga u američkom Kongresu i nekoliko na razini saveznih država.

“Ovaj zakon će zaustaviti da novac poreznih obveznika odlazi pružateljima pobačaja kao što je korporacija Planned Parenthood te će potaknuti istraživanje navodi o strašnoj trgovini dječjim organima”, rekao je Kevin McCarthy.

Zakon bi mogao također ukinuti mnoge komponente Obamacare-a, koji također pomaže financiranju pobačaja. Planned Parenthood dobiva od poreznih obveznika više od 500 milijuna dolara godišnje.

Lila Rose: Pozivamo Obamu da se pridruži Kongresu u zaustavljanju prisilnog financiranja Planned Parenthooda

Pro-life aktivistica Lila Rose, predsjednica Live Action organizacije komentirala je povijesno glasovanje:

“Kongres je konačno odlučio zaustaviti prisilno financiranje novcem poreznih obveznika korporacije koja ubija preko 320 tisuća nerođene djece godišnje”, rekla je ona.

“Ne čudi da je predsjednik Obama rekao da će staviti veto na ovaj zakon nakon što je na Planned Parenthood potrošio više od 12 milijuna dolara da bi bio ponovno izabran 2012. godine. Pozivamo predsjednika da uzme u obzir dokaze koji pokazuju da Planned Parenthood prikriva trgovinu ljudima, seksualno zlostavljanje maloljetnika, zablude žena o komplikacijama pobačaja, krađu organa abortirane djece…”, ističe.

“Zajedno s više od 450.000 Amerikanaca koji su izrazili svoje negodovanje kroz peticiju, te milijunima Amerikanaca koji su zabrinuti, pozivamo predsjednika Obamu da se pridruži Kongresu u zaustavljanju prisilnog financiranja Planned Parenthooda novcem poreznih obveznika”.

Američki Senat već je izglasovao zakon kojim se ukidaju sredstva Planned Parenthoodu

Početkom prosinca prošle godine Republikanci su iskoristili mehanizam koji je vezan uz usklađivanje proračuna i koji dopušta niži prag – samo 51 glas – za prolazak zakona koji se tiču promjena u vezi proračunskih prihoda i troškova. Prijedlog zakona prošao je u Senatu s omjerom glasova 52 naspram 47, a glasovanje je išlo gotovo isključivo uz stranačku liniju.

U prijedlog zakona uvrštena je odredba koja se izravno odnosi na Planned Parenthood i u kojoj se ta korporacija čak izrijekom spominje.

Kada bi prijedlog postao zakon, Planned Parenthood bi ostao bez 80 posto sredstava koje prima iz saveznog proračuna, a sredstva bi se preusmjerila u lokalne i okružne bolničke centre. Veliki dio novaca usmjerio bi se na financiranje vladinog programa za jeftino ili besplatno zdravstveno osiguranje Medicaid.

Obamin veto

Obama je obećao da će staviti veto na zakon. Ipak, ovaj prijedlog zakona ujedno je i jedan od najuspjelijih pokušaja rušenja tzv. Obamacarea od Republikanaca.

Obamacare ili Zakon o zaštiti pacijenta i osiguranju koje si svatko može priuštiti (ACA) važan je dio velike zdravstvene reforme koju provodi Barack Obama, oko kojeg su Amerikanci jako podijeljeni, naročito srednji sloj. Republikanci su već na desetke puta glasovali da bi opozvali zakon, što je jednom čak dovelo do paralize rada vladinih agencija.

Planned Parenthood, organizacija za promicanje industrije pobačaja i gender ideologije

Podsjetimo, američka podružnica organizacije Planned Parenthood, kako su pokazali video isječci koje je objavio američki Centar za medicinski napredak, prodaje dijelove tijela pobačene djece, ali i cijele netaknute leševe beba te je u tu svrhu uvelike promijenila abortivne postupke, što je zakonom strogo zabranjeno, kako bi organi ostali netaknuti i, samim time, profit bio veći.

Tako je šira javnost u objavljenim snimkama o trgovini organima abortiranih fetusa unutar lanca klinika za planirano roditeljstvo (Planned Parenthood)mogla vidjeti direktoricu odjela istraživanja Planned Parenthooda Gulf Coast u Houstonu Melissu Farrell na sastanku s potencijalnim kupcem kako objašnjava koji je najbolji način prikupljanja organa iz abortirane djece.

Direktorica sasvim otvoreno govori o promjeni postupka pobačaja kako bi ga se prilagodilo uspješnijem prikupljanju fetalnih organa, što američki savezni zakon izričito zabranjuje. Cilj je izvući cijeli fetus iz maternice što više “očuvan”, neoštećen, a zatim ga razrezati (podijeliti) na dijelove odnosno različite uzorke ili na različite “stavke”, kako to stručno naziva i opisuje Melissa Farrell.

Nimalo etički način zarade ove organizacije već je rezultirao time da joj je pet američkih saveznih država ukinulo financiranje, njih trinaest započelo istragu, a saslušanja su započela i na federalnoj razini.

Planned Parenthood već preko 40 godina djeluje i u afričkim i latino–američkim zemljama s ciljem povećanja dostupnosti pobačaja, širenja zakona koji promiču legalizaciju pobačaja i geneder ideologije.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža