‘Transfobna’ Švedska donijela nove smjernice o davanju hormona djeci: Rizici u ovom trenutku nadmašuju korist
3. travnja 2023.

Dok se u Hrvatskoj tek rijetki usude govoriti o nužnom oprezu kada je rodna disforija kod djece i mladih u pitanju, a svaki pokušaj kritiziranja nekritičkog, aktivističkog pristupa ovoj temi završava za žigom transfobije, napredna Švedska još je prišle godine pozvala na suzdržanost u korištenju hormona prilikom ‘promjene spola’ jer ‘rizici u ovom trenutku nadmašuju korist’. Zdravstvene vlasti u Švedskoj upozorile su kako se broj novih slučajeva dijagnosticirane rodne disforije udvostručio.

O temi porasta rodne disforije kod djece i mladih u Hrvatskoj za sada nema konstruktivne rasprave. Pokušaj rasprave u uzrocima tog trenda pokušala je osujetiti ekstremna ljevica napuštajući tematsku sjednicu dvaju saborskih odbora na tu temu.

>Ljevica napustila sjednicu o ‘transrodnoj’ djeci; otkriven pritisak ‘trans’ aktivista na stručnjake i institucije

Bilo kakva rasprava o tome ocjenjuje se kao transfobna.

>RTL-ova Pastorčić i udruga Kolektirv u hajci: ‘Stat ćemo na kraj Markić i Vukušiću’

Umjesto da učimo na tuđim greškama, u Hrvatskoj transaktivisti drže monopol, ili barem tako misle, na teme o transrodnosti.

>Kako je ‘promjena spola’ polako ulazila u hrvatski sustav: Tko je to omogućio i kakav lobi stoji iza toga?

Upozoravajući signali sa Zapada kako treba stati na loptu

Iako sa Zapada gdje je trend povećanja broja mladih koji smatraju da im rod ne odgovara spolu već dugo prisutan stižu upozoravajući signali kako treba stati na loptu, Hrvatska mainstrem javnost o tome šuti.

>Pionirka u liječenju dječje rodne disforije upozorava da trans medicinska industrija šteti djeci

Isto kao što nigdje osim na našem portalu niste mogli pročitati kako se u Velikoj Britaniji zatvara dječja rodna klinika Tavistock jer su dijagnoze dijeljene bez jasnih dijagnoza, šakom i kapom, napredna Švedska prošle je godine isto stala na loptu.

>Svi britanski mediji pišu o novoj knjizi o klinici za ‘promjenu spola’ kod djece; kod nas to nije tema?!

Njihova inačica zavoda za javno zdravstvo – Socialstyrelsen, donijela je Ažurirane preporuke za hormonsku terapiju kod rodne disforije kod mladih.

Švedska preporučuje suzdržanost

”Nacionalni odbor za zdravlje i socijalnu skrb sada preporučuje suzdržanost kada je u pitanju hormonsko liječenje. Pritom je važno da se djecu i mlade koji pate od rodne disforije shvati ozbiljno, da se s njima dobro postupa i da im se ponude odgovarajuće mjere skrbi”, priopćili su prošle godine.

Naglo povećan broj mladih s rodnom disforijom, naročito kod onih ženskog spola

”Nacionalni odbor za zdravstvo i socijalnu skrb prethodno je predstavio statistiku koja pokazuje da se skupina mladih ljudi koji traže liječenje zbog rodne disforije naglo povećala. Između 2008. i 2018. broj novih slučajeva dijagnosticirane rodne disforije udvostručio se. Porast je osobito velik među onima u dobi od 13 do 17 godina s prijavljenim ženskim spolom pri rođenju”, stoji u priopćenju.

Napominju da je porast zabilježen više kod mlade populacije, nego starije i pretežito kod onih ženskog spola. Napomenuli su da nije moguće ”razjasniti koji se razlozi kriju iza toga’.
”Promjene stoga predstavljaju nesigurnost koju smo morali uzeti u obzir kada se radi o tome koju skrb treba preporučiti maloljetnicima”, kaže Thomas Lindén, voditelj odjela pri Nacionalnom odboru za zdravstvo i socijalnu skrb.

>Klinika Tavistock: Zastrašujuće mjesto gdje su djeci i tinejdžerima davali ‘blokatore puberteta’ kao bombone

Nema znanstvenih dokaza da hormonska terapija nije štetna

Objavili su i izvješće nakon što su pregledan sve relevantne studije o učinku i sigurnosti hormonskih tretmana. Zaključili su da ‘još nije moguće donijeti definitivne zaključke o učinku i sigurnosti tretmana na temelju znanstvenih dokaza”. Drugim riječima, Šveđani priznaju da ne postoje dovoljno jake znanstvene spoznaje o sigurnosti hormonskih terapija za djecu i mlade koji žele ‘promijeniti spol’.

> Dr. Vukušić: Zatvorena najveća svjetska klinika za ‘promjenu spola’ u djece – evo zašto je to važno

”Zaključak je da se od 2015. steklo vrlo malo znanja o učincima i sigurnosti tretmana”, kaže Thomas Lindén.

”Kada je 2015. godine razvijena potpora znanju za skrb o djeci i mladima s rodnom disforijom, istaknuta je važnost da se mjere koje se nude u okviru kliničkog rada sustavno prate i evaluiraju na najbolji mogući način. Sada vidimo da to još nije realizirano, što pridonosi činjenici da postoji razlog za promjenu preporuka”.

Švedska o detranziciji

Navode i kako nije dovoljno istražena činjenica da se neke osobe koje uđu u proces ‘promjene spola’ kasnije predomisle i požale te da je dokumentirano da dolazi i do detranzicije.

”Za skupinu koja požali ili otkaže započeti tretman, može postojati rizik da je tretman doveo do lošijeg zdravlja ili kvalitete života”, kaže Thomas Lindén.

Rizici u ovom trenutku nadmašuju koristi

Na temelju rezultata koji su se pojavili, opći zaključak Nacionalnog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb je da su rizici od hormonskog liječenja koje inhibira pubertet i afirmira drugi spol za osobe mlađe od 18 godina, trenutno nadmašuju moguće dobrobiti za skupinu u cjelini.

>Dr. Arbanas napustio listu stručnjaka za ‘promjenu spola’ zbog pritisaka aktivističke udruge
>Dr. Kušević u raspravi o ‘transrodnosti’: ‘Udruge u javnom govoru trebaju iznositi točne medicinske podatke’

”Procjena je da se liječenje hormonima treba nastaviti provoditi u okviru istraživanja. Potrebno je više znanja, između ostalog, o utjecaju liječenja na rodnu disforiju, kao i na mentalno zdravlje i kvalitetu života maloljetnika, kratkoročno i dugoročno”, kaže Thomas Lindén.

”Dok čekamo da se napravi studija, naša je procjena da se tretmani mogu dati u iznimnim slučajevima. Ovdje predlažemo niz kriterija na kojima se skrb može temeljiti u pojedinačnim kliničkim procjenama”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža