Demanti izjava predsjednika HDZ-a g. Tomislava Karamarka i predsjednika RH g. Ive Josipovića
21. rujna 2014.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je sinoć da HDZ ne podržava referendum Građanske inicijative “U ime obitelji” jer ne samo da se ne bi riješilo pitanje glasovanja hrvatskih građana izvan domovine, nego bi se potvrdila obespravljenost tih građana, jer pitanje ne predlaže mijenjanje članka 45. Ustava.

Jedno od načela koje omogućuje cjelovitu promjenu izbornoga sustava kakvu predlaže inicijativa „U ime obitelji“ je omogućivanje dopisnog i elektroničkog glasovanja svim hrvatskim državljanima u Hrvatskoj i izvan Hrvatske. Time se omogućuje da svi državljani Republike Hrvatske koji imaju pravo glasa ne moraju kilometrima putovati u konzulate te čekati u redu nekoliko sati kako bi ostvarili svoje biračko pravo, kao primjerice Hrvati u Bosni i Hercegovini koji su dosad mogli glasovati u samo četiri grada. Podsjećamo, na izborima za EU parlament glasovalo je nešto više od 20 % birača dok je od 400 000 Hrvata izvan Hrvatske glasovalo samo oko 6500, što je 1,5 posto.

Začuđuje prozivanje g. Karamarka inicijative “U ime obitelji” zašto nije zatražila promjenu čl. 45 Ustava, budući da je u spomenutom članku Ustava broj zastupnika za hrvatske državljane koji žive izvan Hrvatske smanjen na tri zastupnika 2010. godine za vrijeme vlade u kojoj je g. Karamarko bio ministar, a sve u suradnji s SDP-om.

Sniženje praga s pet na tri posto u kombinaciji sa svim ostalim izbornim načelima u referendumskom pitanju, osigurat će upravo suprotno od onoga što tvrde predsjednik Josipović, GONG te vodstva HDZ-a i SDP-a. U Sabor će ući manji broj stranaka, ali koje će biti stvarni odraz podrške birača. Danas mi ne znamo koliko je birača dalo podršku pojedinoj stranci u koaliciji pa zbog toga postoji trgovina mandatima i ministarskim mjestima i situaciju da HNS danas s oko 2% potpore birača ima 12 zastupnika u Saboru, nekoliko ministarskih mjesta i upravlja s više velikih javnih poduzeća.

Sva načela koja predlaže inicijativa “U ime obitelji” služe tome da svi hrvatski birači mogu iz šireg kruga kandidata odabrati imenom i prezimenom sposobne, a ne podobne – kako oni koji žive u Republici Hrvatskoj, tako i oni izvan Hrvatske.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža