55 minuta kod Željke Markić: Olivia Maurel
3. ožujka 2024.

Olivia Maurel: Surogatstvo je trgovina djecom, moramo ga zabraniti!

Gošća ”55 minuta kod Željke Markić” bila je Olivia Maurel, Amerikanka rođena od surogat majke bogatom paru bez djece, a danas aktivistica protiv surogatstva. Gospođa Maurel sa Željkom Markić je razgovarala o različitim aspektima svoje životne priče: otuđenosti od ljudi koji su praktički naručili njezino rođenje, o tome kako je od rane mladosti predosjećala da nešto nije u redu, potrazi za biološkom majkom i svojoj borbi protiv surogatstva.

>Svjedočanstvo žene rođene putem surogatstva: To je okrutna i nemoralna praksa koju treba zabraniti!

Razgovor je vođen na engleskom jeziku, a video ima hrvatski titl.

Gospođa Maurel sudjelovala je na okruglom stolu koji je u četvrtak održan u Hrvatskom saboru na temu „Surogatstvo – eksploatacija žena i trgovina djecom“ u organizaciji udruge U ime obitelji i predsjednice Odbora Hrvatskog sabora za obitelj, mlade i sport doc. dr. Vesne Vučemilović.

>Okrugli stol o surogatstvu u organizaciji UiO i Vesne Vučemilović

Olivia Maurel je glasnogovornica inicijative za potpisivanje Deklaracije iz Casablance, a na okruglom stolu je gostovala zajedno s dr. sc. Bernardom Garciom Larridonom, koordinatorom potpisivanja Deklaracije.

Deklaracija Casablanca dokument je za globalno ukinuće surogatstva. Potpisalo ju je 100 stručnjaka (odvjetnici, liječnici, psiholozi, filozofi itd.), pripadnika 75 narodnosti, a objavljena je 3. ožujka 2023. u Casablanci u Maroku.

Prije toga, u srijedu, gđa. Maurel i g. Garcia Larridon bili su održali tribinu o surogatstvu u u dvorani don Petra Šimića u sklopu crkve Sveta Mati Slobode na Jarunu.

Možda bi najbolji sažetak stava Olivije Maurel o surgatstvu bile ove riječi:

Moja iskustva dovela su me do zaključka da je surogatstvo okrutno, nemoralan čin koji može prouzročiti doživotnu štetu. To što sam i ja postala roditelj, sasvim prirodno, u svojim 20-ima, samo je iskristalizirao moj pogled. Osjećam da je sveta veza između majke i djeteta nešto u što se nikada ne smije dirati.

Kada pišu o traumi koju posvojena djeca proživljavaju nakon što su oduzeta od svojih bioloških majki, neki psiholozi ovaj emocionalni i fizički prekid nazivaju ‘prvobitnom ranom’. Vjerujem da isto vrijedi i za djecu rođenu surogatstvom: duboko bolno iskustvo koje remeti urođenu vezu između majke (rodilje) i djeteta.”

>Žena koju je rodila surogat majka, u Saboru iznijela svoju potresnu ispovijest

Premda surogatstvo i heterologna umjetna oplodnja u Hrvatskoj nisu dozvoljene, pritisci za njihovom legalizacijom su jaki i konstantni, a svjetski nam trendovi ne idu na ruku.

U tom smislu je veoma vrijedno poslušati što o toj praksi ima za posvjedočiti osoba koja je putem nje došla na svijet, a smatra, iskustvom poučena, da je surogatstvo “okrutno i nemoralno”.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža