U ime obitelji

13. lipnja 2018. predani potpisi GI Narod odlučuje Saboru – više od 400.000 građana ZA promjenu

13. lipnja 2018. predani potpisi GI Narod odlučuje Saboru – više od 400.000 građana ZA promjenu

Nakon što je Građanska inicijativa Narod odlučuje, zahvaljujući svesrdnoj i bezrezervnoj aktivnosti više od 2000 volontera diljem Hrvatske u samo dva tjedna, uz brojne opstrukcije, napose od strane HDZ-a i SDP-a, uspješno prikupila ukupno 812 811 potpisa, kutije s potpisima svečano su predane Hrvatskom saboru 13. lipnja.

 Predstavnici GI Narod odlučuje s predstavnicima Sabora sastavili su zapisnik o primopredaji, a kutije s potpisnim knjigama su zapečaćene i pohranjene u arhiv Hrvatskog sabora. Predaji kutija s potpisnim knjigama sudjelovalo je nekoliko stotina volontera GI Narod odlučuje zajedno sa županijskim koordinatorima.

Za prvo referendumsko pitanje, o promjeni praga za ulazak u Sabor i načina biranja zastupnika, prikupili su 405.352 tisuća potpisa, a za drugo, ono o glasovanju manjina u Saboru, 407.469 tisuća potpisa, objavili su uz ovacije okupljenih.

GI Narod odlučuje tako je predala Hrvatskom Saboru više od 800.000 potpisa za oba referendumska pitanja – čime su se građani jasno izrazili za bolji i pravedniji izborni sustav. Suprotno tradiciji, predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije primio organizacijski odbor ove referendumske inicijative.

21. lipnja – Na stranicama Hrvatskog sabora osvanuo je dokument koji službeno potvrđuje kako je Zahtjev za raspisivanjem referenduma građanske inicijative Narod odlučuje poslan u Hrvatski sabor kojemu se preporuča da se pozove Vladu RH kako bi provjerila broj i vjerodostojnost prikupljenih potpisa za referendum za prvo i drugo referendumsko pitanje.

Usprkos zahtjevu Sabora, na idućoj sjednici Vlade nije donijeta odluku o provjeri potpisa i odgađa se referendum za pravedniji izborni sustav, čime se odugovlačilo s procedurom.

Ministar Kuščević negira volju potpisanog dijela birača

Tadašnji ministar je otpočetka isticao kako se navodna brojka skupljanih potpisa treba dobro provjeriti.

“Mala je razlika između broja potrebnih potpisa i onoga što su oni prikupili. A i radi transparentnosti cijelog procesa i referendumske inicijative, zbog onih 400.000 tisuća građana koji su potpisali, ali i onih tri milijuna koji nisu, mislim da je potrebno precizno utvrditi stvarnu brojku, a to znači kontrolu svakog potpisa”, ustvrdio je tadašnji ministar uprave Lovro Kuščević.

Kuščević se usprotivio smanjivanju izbornog praga tvrdeći da bi se time u Saboru “uveo nered i bavljenje politikanstvom”. “Sustav treba ustabiliti tako da sastav predstavničkog tijela na najbolji način izražava volju birača, ali istodobno omogućava potrebnu političku stabilnost”, kazao je.

Ocijenio je da “Narod odlučuje” želi na uštrb desnog biračkog tijela i glasača HDZ-a sebi osigurati političku vidljivost kako bi se, smanjivanjem izbornog praga, “ugurao u Sabor”.

Uz najavu ovih detaljnih provjera ovo je i prvi put u povijesti da Odbor zahtjeva provjeru ne samo potpisa, već i to jesu li oni prikupljani u skladu sa Zakonom, na prijavljenim mjestima.

Premijer Plenković je pak izrazio sumnju u legalnost prikupljanja potpisa, a tu sumnju je najneposrednije izrazio i ministar Kuščević tvrdeći kako ima informacije da se potpisi prikupljaju unatoč što je procedura završena.

Po direktivi vladajućih, inicijativu se zatim optužuje da su iznijeli jedne brojke o broju potpisa neposredno nakon završetka prikupljanja, a druge nešto veće brojke dva tjedna kasnije, kad su prikupljeni svi podaci – što po nekim medijima “budi sumnju u regularnost prikupljanja”.

Također, Kuščević je tvrdio da trenutno uvođenje elektroničkog glasovanja nije moguće i ostvarivo je tek za dvije godine.

Međutim, takvu tvrdnju ministra Kuščevića demantirali su iz HAKOM-a: “Elektroničko glasovanje je moguće uvesti već danas, no pitanje je koliko je sredstava za to potrebno izdvojiti”, rekao je Krešimir Mazor iz HAKOM-a.

Odugovlačenje s provjerom potpisa i zabrana promatrača

Tadašnji inistar uprave Lovro Kuščević najavio je tako da neće biti promatrača građanskih inicijativa pri provjeri potpisa za raspisivanje referenduma, nego će se sklopiti ugovor s tvrtkom koja će to učiniti.

5. rujna. – Otprilike tri mjeseca nakon što je inicijativa Narod odlučuje predala Hrvatskom saboru potpise građana za referendum o izbornom sustavu započinje provjera potpisa. Prema odluci Ministarstva uprave, provjeru provodi tvrtka APIS IT, a zahtjevi da se odobre promatrači za taj proces odbijeni su.

Nakon tri mjeseca od predaje potpisa donesena je ovakva, prema demokratskim standardima, nezadovoljavajuća odluka. Samoj odluci je prethodio niz vrlo konfuznih i oprečnih izjava ministra Kuščevića i premijera Plenkovića o načinu kako će se potpisi brojiti, ističući da će to čini državna uprava.

“Javnost treba znati kako je APIS IT zapravo politizirana tvrtka u suvlasništvu države i Grada Zagreba u kojoj se kadroviranje vrši u velikoj mjeri po stranačkom ključu, pri čemu postoji mogućnost da ti kadrovi djeluju sukladno političkim direktivama.” – rekao je Luka Mlinarić iz GI Narod odlučuje.

17. listopada – Ministarstvo uprave objavilo je Izvješće u kojem se navodi da GI Narod odlučuje za raspisivanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu po računici Ministarstva nedostaje 3.290 (0,8%) potpisa za prvo referendumsko pitanje i 7.571 (2,02%) potpis za drugo referendumsko pitanje, GI Narod odlučuje je 27. i 28. 11. od 9 do 15 sati omogućen je uvid u 81.541 navodno nevažećih potpisa.

Izložba potpisa u režiji ministra Kuščevića

S obzirom da je na sastanku za uvid u potpise Povjerenstvo potvrdilo da su uništili kontrolne liste navodno nevažećih potpisa koje se navode u Izvješću Ministarstva uprave (str.16) i s obzirom da nije omogućen neposredan uvid u Registar birača putem kojeg se može vršiti provjera potpisa koji su proglašeni nevažećim (usporediti potpis s podatkom u Registru), već je ponuđena obična izložba potpisa, bez mogućnosti da se proglašeni nevažeći potpisi proglase važećima, GI Narod odlučuje odbila je sudjelovati u uvidu.

Kuščevićevo ministarstvo onemogućilo je predstavnicima GI Narod odlučuje provjeru i kontrolu potpisa – nisu mogli pregledati svaki potpis i dobiti uvid u one baze podataka koji su imali članovi Kuščevićevog povjerenstva, odnosno imati na raspolaganju uvjete potrebne za kvalitetan pregled potpisa.

Predstavnici inicijative obrazložili su i Predsjednici Republike razloge svojega nezadovoljstva postupanjem Ministarstva uprave i Apisa, koji, kako su istaknuli, nemaju zakonske ovlasti za provjeru valjanosti potpisa, niti je to predviđeno bilo kojim zakonom, kao i razloge zašto su privremeno odustali od uvida u potpise koje je Ministarstvo uprave proglasilo nevažećim.

Politički izabrani ustavni suci štite protuustavno djelovanje onih koji ih biraju – HDZ-a i SDP-a

GI Narod odlučuje zatražila je od Ustavnog suda da naloži Saboru da sukladno Ustavu raspiše referendum.

“Tražimo od Ustavnog suda da naloži Saboru da sukladno Ustavu raspiše referendum. Unutar tužbe je i zahtjev da se naloži Vladi RH, Ministarstvu uprave i Ministarstvu unutarnjih poslova da dopuste sudjelovanje promatrača građanske inicijative u cijelom postupku referenduma”, objasnio je odvjetnik i podupiratelj GI Narod odlučuje, Darko Varnica.

“Ustavni sud je političkom odlukom odbacio zahtjev Građanske inicijative Narod odlučuje za ocjenu ustavnosti Zaključka Sabora o neraspisivanju referenduma donesenog 15. veljače, pravdajući tu odluku nepravodobnošću podnesenog zahtjeva, pri čemu je Sud izmislio rok od 30 dana za podnošenje istog, a koji ne proizlazi ni iz Ustava ni iz Zakona o referendumu”, priopćila je GI Narod odlučuje 2019. godine.

“Umjesto obrazložene i argumentirane odluke kojom će zaštititi ustavni poredak Republike Hrvatske i pravo građana na referendum, ustavni suci su svojom odlukom u skladu s interesima vladajućih legitimirali grubo kršenje demokratske procedure i ustavnih prava više od 400.000 građana, koje provodi Vlada i saborska većina premijera Plenkovića”, zaključili su u priopćenju.

Izvor: narod.hr